powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

8 ΣΧΟΛΙΑ
"Για χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής τυχηρών παιγνίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβασή της με την Ελληνική Δημοκρατία ή ενδεχόμενη ανανέωση ή αντικατάσταση αυτής, η ΟΠΑΠ θα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα τα αναλαμβανόμενα από αυτήν παίγνια μέσω του ως άνω δικτύου Πρακτόρων, το οποίο αποτελεί το μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ. Η εν λόγω πρόβλεψη υφίσταται και στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ αποκτήσει από διαφορετική αιτία, παραλλήλως με το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω σύμβαση, το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής στην Ελλάδα άλλων τυχηρών παιγνίων. Εξαιρετικώς, σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ, για οποιονδήποτε λόγο, αναλάβει την αποκλειστική οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου, ως αυτό ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε κανονιστικές διατάξεις, η ΟΠΑΠ διατηρεί το δικαίωμα να το διαθέτει και μέσω άλλων δικτύων, πέραν του δικτύου των πρακτόρων της."

Αυτό το κείμενο αποτελεί την στρατηγική πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε., κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, για το ζήτημα της διάθεσης νέων προϊόντων της εταιρείας από τα πρακτορεία.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ που μέχρι χθές αρνιότανε πεισματικά να μας παραχωρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, υπό την απειλή απεργίας στις 25 Αυγούστου, έκανε στροφή 180 μοιρών, κολοτούμπα το λέμε εμείς, και τώρα μας παραχωρεί αυτήν την αποκλειστικότητα με τυμπανοκρουσίες.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ που στο ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ στη συγκέντρωση με τους συνδικαλιστές της Β. Ελλάδας πετούσε καρέκλες και έσχιζε τα παραβάν αποφάσισε τελικά ότι είναι καλύτερα να μας κάνει το χατίρι.
ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ! Αλλά πάμε παρακάτω.

«Για χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα….»
Δηλαδή ο ΟΠΑΠ δεσμεύεται για το διάστημα που θα έχει το μονοπώλιο. Στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το 2020, γιατί το μονοπώλιο μπορεί να σπάσει και πιο μπροστά. Για 11 το πολύ χρόνια.
Ο 55άρης πράκτορας χωρίς κληρονόμους και αυτός που θέλει να αποχωρήσει από το επάγγελμα, να πουλήσει την άδειά του δηλαδή, θα μπορούσε να το δεχθεί.
Οι 30άρηδες και οι 40άρηδες πράκτορες όμως;
Μας δίνει αποκλειστικότητα περιορισμένης διάρκειας και του δίνουμε αιώνια αποκλειστικότητα. Με υποχρέωση μάλιστα να μην δραστηριοποιηθούμε στο ίδιο επάγγελμα ακόμη και μετά την λήξη της σύμβασης για 1 χρόνο ή για τρία χρόνια αν το κατάστημα είναι ιδιόκτητο. Δίκαια ανταλλαγή, δεν λέω. Μάλλον θα ήταν πιο δίκαιο αν δωρίζαμε στον κ. Χατζηεμμανουήλ και ένα βαζάκι βαζελίνη. Μην μας πονέσει τουλάχιστον.
Κύριε εφόσον μου δίνεις αποκλειστικότητα περιορισμένης διάρκειας, τέτοια θα σου δώσω κι εγώ. Όσο μας έχεις αποκλειστικό δίκτυο, σου είμαστε πιστοί. Έσπασες το δίκτυο και πουλάς και αλλού; Το ίδιο να μπορώ να κάνω κι εγώ. Βάζεις φρουτάκια στις καφετέριες; Να μπορώ να βάλω κι εγώ στο μαγαζί μου τα φρουτάκια του Κόκκαλη ή του Βαρδινογιάννη. Γιατί εκεί πάμε. Να το θυμάστε αυτό.
Και όχι να μας αναγκάζεις να περιμένουμε 1 ή 3 χρόνια λες και βάζεις όρους σε αποικιοκρατική σύμβαση.

«Εξαιρετικώς, σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ, για οποιονδήποτε λόγο, αναλάβει την αποκλειστική οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου, ως αυτό ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε κανονιστικές διατάξεις, η ΟΠΑΠ διατηρεί το δικαίωμα να το διαθέτει και μέσω άλλων δικτύων, πέραν του δικτύου των πρακτόρων της.»
Και αν οι κανονιστικές διατάξεις προβλέπουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ Στιγμιαίο Λαχείο;
Αν στο ΤΑΧ πατάς το ΟΚ και αρχίζει και σου αποκαλύπτει, σαν ξυστό, τις περιοχές παιχνιδιού;
Δεν έπρεπε να εξαιρείται ρητώς μόνο η ΕΝΤΥΠΗ μορφή του ΞΥΣΤΟ; Διαφορετικά πάει η αποκλειστικότητα.

Και φτάσαμε στο ΡΕΖΟΥΜΕ!!!
Το κείμενο αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα νεοεισερχόμενα παιγνίδια, είτε αυτά ο ΟΠΑΠ τα αναλάβει ως αποκλειστικός διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, είτε «…..η ΟΠΑΠ αποκτήσει από διαφορετική αιτία, παραλλήλως με το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω σύμβαση, το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής στην Ελλάδα άλλων τυχηρών παιγνίων.»
ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Και τώρα εγώ ο γκρινιάρης όπως διατείνονται κάποιοι φίλοι «συνάδελφοι» κάνω μια υπόθεση:
Ας πούμε λοιπόν ότι το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο (Οικονομικών) αποφασίζει να εισάγει τα φρουτάκια, όπως κι αν τα ονομάσει, στην Ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών. Και αποφασίζει να τα δώσει σε ΤΡΕΙΣ αναδόχους.
Πώς σε τρείς θα μου πείτε; Φανταστικό σενάριο!!!
Το φανταστικό αυτό σενάριο τρέχει ήδη στην Ιταλία, όπου προκηρύχθηκε διαγωνισμός για 3 αναδόχους του ΞΥΣΤΟ το οποίο σήμερα και μέχρι την άνοιξη του 2010 που λήγει η σχετική σύμβαση είχε η Κρατική Λοταρία της Ιταλίας.
Πώς θα γίνει όμως αυτό στην Ελλάδα;
Είτε επειδή έτσι αποφάσισε παρακάμπτοντας το δικαίωμα του ΟΠΑΠ στην πρώτη προτίμηση με τον ΟΠΑΠ να μην αντιδρά, είτε επικαλούμενη ότι τα φρουτάκια δεν είναι νέο παιγνίδι αφού το παίζουν ήδη τα ΚΑΖΙΝΟ (Παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει ο κ. Χατζηεμμανουήλ), είτε προτείνοντάς το στον ΟΠΑΠ βάζοντας π.χ. ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 150τ.μ. ως ελάχιστη επιφάνεια και απαιτώντας 3500 σημεία πώλησης. Ο ΟΠΑΠ που δεν έχει 3500 τέτοια μαγαζιά δηλώνει αδυναμία να παίξει το νέο παιγνίδι και προκηρύσσεται διαγωνισμός.
Κατεβαίνει ο ΟΠΑΠ στο διαγωνισμό και παίρνει τις 2500 άδειες και τις άλλες 1000 άλλοι δύο ανάδοχοι.(Παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει εδώ και καιρό ο Κλωνάρης) Ήδη ο ΟΠΑΠ δεν θα έχει αναλάβει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το παιγνίδι οπότε βάση της σύμβασης που πάμε να υπογράψουμε δεν δεσμεύεται από την αποκλειστικότητα. Δίνει δηλαδή τις 1000 άδειες στα 1000 μεγάλα του πρακτορεία και τις άλλες 1500 ΕΚΤΟΣ δικτύου.
Ποιος κέρδισε απ’ όλη αυτή την ιστορία;
· Ο ΟΠΑΠ που θα μπορέσει να απαλλαχθεί από το σημερινό δίκτυό του το οποίο όπως μας έδειξε επανειλημμένως θεωρεί ΒΑΡΙΔΙ.
· Τα 1000 μεγάλα πρακτορεία, τα οποία επίσης επανειλημμένως προσπαθούν να ευνοήσουν κάποιοι ΕΦΙΑΛΤΕΣ (βλέπε ΟΤΕ). Για να επιβεβαιωθεί και η επιθυμία του «συναδέλφου» μεγαλοπράκτορα που πριν από τρεις μήνες είχε δηλώσει: «…..γιατί αργά ή γρήγορα όλοι εμείς (οι μεγάλοι), θα ζητήσουμε όλοι εσείς να μας αδειάσετε τη γωνιά μια και καλή.»
Ποιος έχασε; ΕΜΕΙΣ φυσικά. Το εύκολο θύμα. Οι ευκολόπιστοι πράκτορες.
Ε λοιπόν εγώ πιστεύω ότι δεν θα περάσει το σχέδιό τους. Θα καταλάβουμε εγκαίρως ότι παίζονται παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας.
Δεν έχω καθόλου εμπιστοσύνη σε αυτή την ξαφνική αλλαγή στάσης του κ. Χατζηεμμανουήλ ο οποίος μέχρι χθές (συνάντηση στη Θεσσαλονίκη) σχεδόν μας έβριζε μιλώντας απαξιωτικά και προσβλητικά για τους πράκτορες και σήμερα δηλώνει: «….. γιατί πιστεύουμε ότι οι πράκτορες αποτελούν βασικό εταίρο της εταιρείας μας και σταθερό παράγοντα της επιτυχίας μας…..» λες και τις δηλώσεις έκαναν δύο διαφορετικά άτομα.
Άλλωστε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, τον τελευταίο καιρό, μας απόδειξε πολλαπλώς ότι δεν αξίζει της εμπιστοσύνης μας. Αυτός δεν ήταν που υπαναχώρησε από τα συμφωνημένα; Και τώρα ξανά κολοτούμπα;
ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙΣ κ. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
Εγώ δεν σε εμπιστεύομαι και θα προσπαθήσω να πείσω και τους συναδέλφους μου να υπογράψουμε μια σύμβαση που θα κατοχυρώνει ΣΑΦΩΣ και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ τα δικαιώματά μας, εξασφαλίζοντας την επιβίωση και των 5500 πρακτορείων.
ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ;

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΕΠΠΠ

8 ΣΧΟΛΙΑ
Ώρα 20:50 : Το Νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ:

Τοπσίδης ψήφοι 57 ΔΡΑΜΑ
Τζαμπασλή ψήφοι 56 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τοπουσλής ψήφοι 46 ΛΑΡΙΣΑ
Μπίγκος ψήφοι 40 ΕΥΒΟΙΑ
Λυριστής ψήφοι 37 ΡΟΔΟΣ
Αθανασιάδης ψήφοι 27 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γκεσούλης ψήφοι 24 ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μπατάρας ψήφοι 22 ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κοντώσης ψήφοι 16 ΑΘΗΝΑ
Λάππας ή Πουλιμάς ψήφοι 15 ΑΘΗΝΑ
Παρασίδης ψήφοι 14 ΑΘΗΝΑ
Ντόμαλης ψήφοι 13 ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Καραπάνος ψήφοι 9 ΠΑΤΡΑ
Παπαδάκης ψήφοι 8 ΚΡΗΤΗ
Φαργκάνης ψήφοι 8 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ΝΕΟ Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα την Παρασκευή.

Καλή δύναμη σε ΟΛΟΥΣ.


Ώρα 19:50 : Η εφορευτική επιτροπή έκανε δεκτή ένσταση του ψηφοδελτίου της Επαρχίας (Κλωνάρη) για ΑΚΥΡΗ ψήφο την οποία θεώρησε έγκυρη. Η ψήφος είχε μέσα στο φάκελο το ψηφοδέλτιο της επαρχίας αλλά ο φάκελος ήταν για την ψηφοφορία για εκπρόσωπους στη ΓΣΒΕΕ
Αυτό σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο της επαρχίας παίρνει και 8η έδρα την οποία χάνει ο Κολοκυθάς καθώς κατέβηκε ως μεμονωμένος υποψήφιος και δεν δικαιούται έδρα από τη 2η κατανομή. Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια ήταν συγκροτημένα κανονικά και δικαιούνται έδρα από τη 2η κατανομή.
Με τις 8 έδρες το ψηφοδέλτιο της επαρχίας έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ.


Ώρα 19:20 : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σύνολο αντιπροσώπων 140
Παρόντες 133
Έγκυρα 128

Ψηφοδέλτιο Επαρχίας (Κλωνάρης) ψήφοι 60 έδρες 7
ΑΣΕΠΑ (Κοντώσης) ψήφοι 17 έδρες 2
Πανελλήνιος (Ντόμαλης) ψήφοι 18 έδρες 2
Συνεργασία για την πρόοδο των πρακτόρων (Φαργκάνης) ψήφοι 8 έδρα 1
Κρήτη (Παπαδάκης) ψήφοι 8 έδρα 1
ΑΚΕΠ (Πάτρας - Καραπάνος) ψήφοι 9 έδρα 1
Κολοκυθάς ψήφοι 8 έδρα 1

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΟ : Από τους 60 αντιπροσώπους του ψηφοδελτίου της επαρχίας (του Κλωνάρη δηλαδή) οι 5 ήταν το προεδρείο της Γ. Σ.
Οι υπόλοιποι 55 ήταν υποψήφιοι!!!!!!!!!
Είναι ένα συνδικαλιστικό τρυκ για τον έλεγχο της ψήφου. Όχι και τόσο δημοκρατικό βέβαια. Θα το εξηγήσουμε άλλη φορά.
Ο Κλωνάρης δεν ήταν υποψήφιος για την ΠΟΕΠΠΠ. Ήταν υποψήφιος για την ΓΣΒΕΕ

Ώρα 19:00 : Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία. Σε λίγη ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο ΟΠΑΠ υπαναχώρησε(;) στο θέμα της αποκλειστικότητας.
Το κείμενο όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Περισσότερα όταν θα πάρω το κείμενο στα χέρια μου.
Το πρωί τέθηκε σε ψηφοφορία το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας μέλους του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ και μέλους Δ.Σ. άλλων επαγγελματικών ενώσεων.
Τέτοια ιδιότητα έχουν δύο αντιπρόσωποι. Ο κ. Κολοκυθάς ως πρόεδρος των λαχειοπωλών και η κ. Νομικού ως πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων ΟΔΙΕ (Ιπποδρόμου)
Παρ' ότι το θέμα είναι ίδιο και για τους δύο, έγιναν δύο ψηφοφορίες.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή.
Αποφασίστηκε ότι το ασυμβίβαστο ΔΕΝ ισχύει για τον κ. Κολοκυθά (πήρε 68 ΝΑΙ) και ΙΣΧΥΕΙ για την κ. Νομικού (πήρε 63 ΝΑΙ).
Έτσι ο κ. Κολοκυθάς είναι υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ ενώ η κ. Νομικού ΟΧΙ.


Ώρα 15:ΟΟ : Καμία πληροφόρηση από την αίθουσα της συνεδρίασης. Ότι μάθω θα σας το κοινοποιήσω αμέσως.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΠΠΠ

18 ΣΧΟΛΙΑ
Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν στην ΠΟΕΠΠΠ οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ..
Αυτό το Δ.Σ. θα κληθεί να δώσει ίσως την πιο κρίσιμη μάχη στην ιστορία του κλάδου. Θα κληθεί να υπερασπιστεί το επάγγελμά μας έναντι των ορέξεων του σημερινού ΟΠΑΠ. Θα κληθεί να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την επιβίωση και των 5500 πρακτορείων. Βέβαια κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν. Για διάφορους λόγους που λίγο πολύ είναι γνωστοί. Η ΠΟΕΠΠΠ όμως, με την συμπαράσταση όλων μας, οφείλει να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την επιβίωση όλων μας.
Οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν δεν πρέπει να είναι ευάλωτοι. Δεν πρέπει να έχουν εξαρτήσεις. Δεν πρέπει να είναι δεκτικοί εκβιασμών. Για να μπορούν να παλέψουν για τα προβλήματά μας ανεπηρέαστοι.
Ευάλωτος είναι ένας πράκτορας που έχει διακανονισμό με τον ΟΠΑΠ.
Προτείνω λοιπόν προς την ΠΟΕΠΠΠ οι αντιπρόσωποί της, τα μέλη του Δ.Σ. της, ακόμη και τα μέλη των τοπικών σωματείων να μην περιλαμβάνουν τέτοιους πράκτορες. Τουλάχιστον για το διάστημα που έχουν κάποιο είδος εξάρτησης από τον ΟΠΑΠ.
Μπορεί να βρεθεί κάποιος τρόπος να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο της θέσης μέλους του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ και των τοπικών σωματείων, όπως και για τους αντιπροσώπους της, για πράκτορες που έχουν οφειλές προς τον ΟΠΑΠ.
Την ιδέα για αυτή την πρόταση μου έδωσε ο Κωνσταντίνος, πράκτορας από τον Πειραιά.
Ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ είναι η οργάνωση των πιθανών κινητοποιήσεων του κλάδου αφού απ’ ότι φαίνεται ο ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ έτους συμφωνημένα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πρακτόρων που έχουν ενημερωθεί για τα συμβάντα είναι σαφώς υπέρ της δυναμικής αντίδρασης του κλάδου. Υπάρχουν όμως ακόμη πράκτορες που δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Που δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς μας ζητάει να υπογράψουμε ο ΟΠΑΠ.
Και γι αυτούς και για όλους μας πρέπει να υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση από την ΠΟΕΠΠΠ. Κάτι σαν το χθεσινό δελτίο τύπου της ΠΟΕΠΠΠ το οποίο όμως δεν αρκεί να το κοινοποιήσουμε στις εφημερίδες ή σε κάποια ιστολόγια.
Προτείνω λοιπόν προς την ΠΟΕΠΠΠ αμέσως μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. να εκδώσει ένα δελτίο τύπου με όλα τα συμβάντα, τις απόψεις μας και τις υπαναχωρήσεις του ΟΠΑΠ. Να το κοινοποιήσει προς όλα τα ΜΜΕ, ιστολόγια και όπου αλλού χρειάζεται για να ενημερωθεί η κοινωνία για το πρόβλημά μας.
Αυτό όμως που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι η ΠΛΗΡΗΣ, ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς όλους τους πράκτορες. Κι αυτό για να εξασφαλιστεί χρειάζεται η κινητοποίηση των τοπικών σωματείων και η ενημέρωση ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ.
Να επισκεφθούν δηλαδή ΟΛΑ τα πρακτορεία κλιμάκια των τοπικών σωματείων και αφού παραδώσουν το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας στον πράκτορα αυτοπροσώπως, να τον ενημερώσουν και προφορικά.
Μόνο έτσι ΟΛΟΙ οι πράκτορες θα ενημερωθούν και θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στις δράσεις που θα αποφασίσει η ΠΟΕΠΠΠ.
Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την επιτυχία των όποιων κινητοποιήσεων αποφασισθούν.
Τονίζω ιδιαίτερα αυτή τη διαδικασία γιατί ήδη κάποιοι «συνάδελφοι» προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε ΟΛΟΥΣ τους πράκτορες.
Δηλώθηκαν ήδη ότι: «Μόνο ένας επαγγελματίας που ενδιαφέρεται για το επάγγελμα θα ψάξει κάθε πηγή πληροφόρησης που του παρέχεται προκειμένου να ενημερωθεί.» ….. «Οι συνάδελφοι που τα αγνοούν αυτά (που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη με τον Χατζηεμμανουήλ) αγνοούν και την ίδια τη Σύμβαση. Μην έχετε αυταπάτες Όποιος θέλει να μάθει , μαθαίνει.»
Όσο αφήνουμε όμως χαλαρή την ενημέρωση προς τους πράκτορες που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί τέτοιοι συνάδελφοι, υποθηκεύουμε την επιτυχία των όποιων κινητοποιήσεων. Μόνο κάποιος που θέλει να αποτύχουμε στην πίεση που θα αποφασίσουμε να ασκήσουμε στον ΟΠΑΠ θέλει τους πράκτορες ανενημέρωτους.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους ΠΛΗΡΩΣ, ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ. Ακόμη κι αυτούς που δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν. Τους απογοητευμένους που αδιαφόρησαν, τους «δεν βαριέσαι, εγώ θα σώσω τον κόσμο;».
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ!!!!!!
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

3 ΣΧΟΛΙΑ
Σύμφωνα με ανακοίνωση που μας ήρθε από το Σωματείο Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, τα πρακτορεία μας ανήκουν στην κατηγορία στην οποία το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού απαγορεύεται πλήρως.
Τα πρακτορεία μας δεν ανήκουν σε καμία από τις κατηγορίες που μπορούν να διαφοροποιήσουν τους χώρους τους σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος, ούτε και σε αυτά που επιτρέπεται το κάπνισμα με ειδική άδεια.
Επομένως από 1ης Ιουλίου ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ.
Οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι:
Για το κατάστημα:
1η παράβαση πρόστιμο έως 1000€
2η παράβαση πρόστιμο έως 2000€
3η παράβαση πρόστιμο έως 20.000€
4η παράβαση προσωρινή ή οριστική αφαίρεση αδείας.
Για τους πελάτες ή τον καταστηματάρχη που καπνίζει πρόστιμο από 50 έως 500€.

Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος του Σωματείου κα Τζαμπαζλή η οποία είναι και Γενική Γραμματέας της ΠΟΕΠΠΠ. Άρα το θέμα έχει ψαχτεί και η πληροφόρηση είναι έγκυρη.
Αυτά ισχύουν σήμερα. Αν αύριο ο ΟΠΑΠ καταφέρει ν’ αλλάξει κάτι, πιστεύω ότι θα ενημερωθούμε άμεσα.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

FACEBOOK

0 ΣΧΟΛΙΑ
Σελίδα στο facebook άνοιξε συνάδελφος και μας προσκαλεί να γίνουμε μέλη.

Το σχετικό λινκ:
http://www.facebook.com/group.php?gid=122506911415

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΣΤΟ

0 ΣΧΟΛΙΑ
Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει εναντίον της αποκλειστικότητας ο κ. Χατζηεμμανουήλ θέτει διάφορα θέματα προς προβληματισμό.
Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά είναι προσχηματικά.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, στις αρχές του τρέχοντος έτους, πήρε εντολή από τους μετόχους, όπως αρέσκεται να λέει, να μας ξεφορτωθεί.
Μη φανταστείτε ότι του τηλεφώνησε κανένας θεσμικός επενδυτής από την Νέα Υόρκη ή το Τόκιο! Όχι. Ο Βασικός Μέτοχος του ΟΠΑΠ είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό και τον πρόεδρό του.
Αυτό είναι που έχει την πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις και ψηφίζει τις αποφάσεις για τα διάφορα θέματα.
One man show δηλαδή. Όλα τ’ άλλα είναι παραμύθια με τη Χιονάτη και την κακιά μάγισσα για παιδάκια του νηπιαγωγείου.
Ένα από αυτά τα θέματα είναι και το Ξυστό.
Όλοι γνωρίζουμε πως διακινήθηκε το ξυστό όταν κυκλοφορούσε.
Κατά τόπους χονδρέμποροι πωλούσαν το ξυστό τόσο σε πρακτορεία, όσο και σε λαχειοπώλες, ψιλικατζίδικα και σε όποιον τέλος πάντων ήθελε να το πουλήσει.
Σου λέει τώρα ο κ. Χατζηεμμανουήλ. Είναι δυνατόν να αναλάβει ο ΟΠΑΠ το (έντυπο) ξυστό και να περιορίσει το δίκτυο πωλήσεων μόνο στα πρακτορεία;
Επιχειρηματικά σίγουρα είναι καταστροφικό. Θα περιορίσει τους τζίρους του παιχνιδιού σημαντικά. Υπάρχει και το προηγούμενο της διακίνησης εκτός δικτύου ΟΠΑΠ, οπότε ψήθηκε ο πράκτορας. Άρχισε να προβληματίζεται.
Επομένως σου λέει ο κ. Χατζηεμμανουήλ κοντά στο Ξυστό αίρω την αποκλειστικότητα και για τα άλλα παιχνίδια που θα μπουν. Κι ας έχει προτείνει η ΠΟΕΠΠΠ να υπάρχει ρητώς εξαίρεση μόνο για το ξυστό την οποία ο ΟΠΑΠ απέρριψε. Και δυστυχώς σε αυτό του το συλλογισμό έχει βρει και συμμάχους ανάμεσά μας. Γιατί κάποιοι θα το διακινήσουν το ξυστό εκτός πρακτορείων. Κάποιοι χονδρέμποροι, πιθανόν μεγαλοπράκτορες, οι οποίοι θα κονομήσουν από την διακίνηση.
Τι θα μπορούσε να κάνει ο ΟΠΑΠ για να μην βγει το ξυστό εκτός δικτύου πρακτορείων;
Το ξυστό, εφόσον κυκλοφορήσει, θα διακινηθεί όπως και τα υπόλοιπα λαχεία, όπως είχε διακινηθεί και όταν κυκλοφορούσε.
Ο ανάδοχος θα πουλά σε χονδρέμπορους οι οποίοι έναντι μικρού ποσοστού 2-3% πωλούν σε λιανοπωλητές, πρακτορεία, λαχειοπώλες κ.λ.π. οι οποίοι πωλούν έναντι 10-12%.
Ο ΟΠΑΠ λοιπόν μπορεί εφόσον πάρει το Ξυστό, να το διακινήσει με τον ίδιο τρόπο.
Θα πουλά μόνο στα πρακτορεία παραχωρώντας του την προμήθεια του παιγνιδιού δηλαδή το 10-12%.
Όποιος άλλος θέλει να πουλήσει ξυστό θα προμηθεύεται από τα πρακτορεία. Κάποιοι πράκτορες θα θελήσουν να κάνουν χονδρική. Όπως γίνεται σήμερα με τα λαχεία. Σε αυτούς λοιπόν τους πράκτορες θα διατίθεται και η προμήθεια του χονδρέμπορα. Η προμήθεια δηλαδή θα ανεβαίνει βάση τζίρου. Θα ορισθούν κάποιες κλίμακες και όποιος τις πιάνει θα αμείβεται με το επιπλέον ποσοστό.
Έτσι η διακίνηση του Ξυστό δεν θα βγει έξω από το δίκτυο των σημερινών πρακτόρων. Τα σημεία πώλησης δεν θα περιοριστούν μόνο στα πρακτορεία, θα μπορούν να τα πουλάνε όλοι δηλαδή,
Όσοι από εμάς θέλουν να κάνουν χονδρική θα μπορούν παίρνοντας το επιπλέον ποσοστό.
Έτσι δεν τίθεται θέμα αποκλειστικότητας. Το παιχνίδι μπορεί να διακινηθεί σωστά, πιάνοντας τους τζίρους που μπορεί να κάνει.. Και η προμήθεια μένει στο σημερινό δίκτυο πρακτόρων.
Φυσικά όλα αυτά για την έντυπη μορφή του ξυστό.
Τυχόν ηλεκτρονικό ξυστό μόνο στα πρακτορεία.Είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει μια βάση διαπραγμάτευσης και δεν θίγει καμία από τις δύο πλευρές.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ
Άρχισαν ήδη οι κολοτούμπες από «συναδέλφους».
Τους γνωστούς μεγαλοπράκτορες.
Αν δεν μπορείς ΟΠΑΠ να μας δώσεις αποκλειστικά τα φρουτάκια, δεν πειράζει δώστα και αλλού.
Αν δεν μπορείς να τα δώσεις σε όλους μας, δώστα τουλάχιστον σε μας τους μεγάλους και για τους μικρότερους δεν θα σκάσουμε κι όλας!!!!
Δεν είναι πολύς ο καιρός που μας έλεγαν ή όλοι, ή κανένας.
Να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό που έγινε με το ΚΙΝΟ. Να παίζει η μισή Ελλάδα και να μην παίζει η άλλη μισή.
Έτσι δεν φώναζαν; Τι έγινε τώρα ρε μάγκες; Τα ξεχάσατε;
Τι άλλο σημαίνει το ότι «στόχος είναι να φύγουμε με υπογεγραμμένη τη Σύμβαση»; Δηλαδή την αποκλειστικότητα την παζαρεύουμε.
«Το πρόβλημα είναι σύνθετο και θέλει σωστή αντιμετώπιση . Δεν είναι πρόχειρο ή όλα ή τίποτα.» Δηλαδή θέλουμε να κονομήσουμε παραπάνω κι ας κλείσουν 3-4 χιλιάδες πρακτορεία. «…..γιατί αργά ή γρήγορα όλοι εμείς (οι μεγάλοι), θα ζητήσουμε όλοι εσείς να μας αδειάσετε τη γωνιά μια και καλή.» Πραγματικά δεν πίστευα πριν τρεις μήνες που το άκουγα αυτό ότι θα το πραγματοποιούσαν τόσο γρήγορα.
Μήπως τα ίδια δεν έλεγαν και για τον ΟΤΕ; «Όταν θα υπογραφούν οι συμβάσεις θα πληρώνετε λιγότερο.» Και τώρα που υπογράφονται οι συμβάσεις γιατί συνεχίζω και πληρώνω περισσότερο; Επιβαρυνθήκαμε τα 4000 πρακτορεία για να γλιτώσει ο μεγαλοπράκτορας και αντί για 1000 να πληρώνει 350. Πληρώσαμε εμείς την online του μεγάλου. Γιατί ο ΟΤΕ τα ίδια πήρε σαν σύνολο.
Τώρα θέλουν να μας βγάλουν από το παιχνίδι και να παίξουν μόνοι τους φρουτάκια, ηλεκτρονικό ξυστό και δεν ξέρω τι άλλο.
Υπάρχει σχέδιο οργανωμένο σε εξέλιξη. Σχέδιο εξαφάνισης των μη μεγάλων πρακτορείων. Θέλουν να εξαφανίσουν 3-4 χιλιάδες πρακτορεία.
Θα τους αφήσουμε;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

1 ΣΧΟΛΙΑ
Έγινε χθες η περίφημη συνάντηση των Δ.Σ. των σωματείων της Β. Ελλάδας με τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ. Εγκαινιάσθηκε δηλαδή η προσπάθεια του κ. Χατζηεμμανουήλ να υπογράψουμε το τέλος του επαγγέλματός μας.
Τις λεπτομέρειες της συνάντησης θα τις μάθετε και από αλλού. Άλλωστε σκοπός μου δεν είναι να περιγράψω τα γεγονότα. Σκοπός μου είναι να ερμηνεύσουμε την στάση και τις διαθέσεις του κ. Χατζηεμμανουήλ και των συνδικαλιστών μας.
Ας δούμε πρώτα την πλευρά Χατζηεμμανουήλ.
Κατ’ αρχήν να ομολογήσω κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι που τον έχουν γνωρίσει, ότι μιλάμε για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο με πολύ ισχυρό νομικό υπόβαθρο και πολύ καλή γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται. Ένα άνθρωπο που έχει την δυνατότητα να επιχειρηματολογήσει υπέρ ή εναντίον οποιουδήποτε θέματος τεθεί.
Έναν άνθρωπο που όλοι θα θέλαμε να έχουμε γενικό διευθυντή στις επιχειρήσεις μας, αλλά και έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο όταν τον έχεις απέναντι.
Οι ικανότητές του αυτές όμως δεν μπορούν να αφαιρέσουν το δίκιο μας. Ούτε τον καθιστούν άτρωτο σε μια αντιπαράθεση. Είναι άνθρωπος και κάνει και λάθη. Κάνει και κακές επιλογές. Επομένως δεν είναι αήττητος.
Χθες λοιπόν έκανε μια σειρά από λάθη που τον εκθέτουν. Η αποφασιστικότητα του συνόλου, σχεδόν, των συναδέλφων τον εκνεύρισε, τον έκανε να χάσει τον έλεγχο και να μας δείξει και τα αδύνατα σημεία του.
Σε κάποια στιγμή λογομάχησε τόσο έντονα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΠΠ που αν δεν υπήρχαν ψύχραιμοι συνάδελφοι να επέμβουν, η κατάσταση θα γίνονταν ανεξέλεγκτη.
Οι κουβέντες που ανταλλάχθηκαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μηνύσεις.
Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε προέδρους.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ όμως ξέφυγε ακόμη περισσότερο.
Κάποια στιγμή εκσφενδόνισε την καρέκλα του, ευτυχώς προς τα πίσω, σε μια απόσταση 4-5 μέτρα αφήνοντας άφωνους τους πάντες.
Κάποια άλλη στιγμή ξήλωσε την κουρτίνα-παραβάν που καλύπτει το κάτω μέρος του τραπεζιού στο βήμα μιας τέτοιας συνάντησης αφήνοντας όλους να αναρωτιόνται τι προσπαθούσε να κάνει.
Κινήσεις ύψιστης αμηχανίας και ανεξέλεγκτου εκνευρισμού.
Αυτός ο άνθρωπος, εν μέρει, κρατάει τις τύχες μας στα χέρια του.
Από μας εξαρτάται αν θα τον αφήσουμε να διαλύσει τα μαγαζιά μας. Να θέσει σε κίνδυνο το ψωμί της οικογενείας μας.
Από την πλευρά μας τώρα.
Υπήρχαν στην αίθουσα γύρω στα 80 άτομα. Μεταξύ τους ο νυν και ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ, η πλειοψηφία του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ, και οι μισοί σχεδόν αντιπρόσωποί της.
Το σώμα έδειξε μια ομοψυχία και αποφασιστικότητα να υπερασπίσει τα δικαιώματά μας. Άλλοι στην προσπάθειά τους αυτή ήταν πιο εκδηλωτικοί, άλλοι πιο ψύχραιμοι και συγκρατημένοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών έθεσαν σαν στόχο την προάσπιση των δικαίων μας και την εξασφάλιση της επιβίωσης των μαγαζιών μας, ενώ υπήρξε και η άποψη ότι πρωταρχικός στόχος είναι να υπογράψουμε τη σύμβαση.
Τι κατάλαβα εγώ απ’ όλ’ αυτά;
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν δεσμεύεται ότι τα φρουτάκια, γιατί αυτό είναι το θέμα, θα τα πάρουμε μόνο εμείς.
Θα τα πάρουμε λέει ΚΑΙ εμείς. Το ποιοι και πόσοι θα τα πάρουν επαφίεται στις ορέξεις του εκάστοτε προέδρου του ΟΠΑΠ και στις προϋποθέσεις που θα βάλει για να πάρει κάποιος τα φρουτάκια στο μαγαζί του. Μπορεί αύριο ο ΟΠΑΠ να πει ότι θέλει 150μ μαγαζί, χωρισμένο σε 2 αίθουσες καπνιζόντων και μη, μακριά από σχολεία, φροντιστήρια, εκκλησίες και δεν ξέρω τι άλλα. Πόσοι μπορούν να πάρουν τα φρουτάκια;
Καμιά χιλιάδα μαγαζιά; Ίσως λέω και πολλά. Ο ΟΠΑΠ όμως μπορεί να τα δίνει και σε άλλους χώρους εκτός πρακτορείων. Και που θα ανοίξουν αυτά τα μαγαζιά αφού είμαστε ήδη ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο;
Αναγκαστικά δίπλα μας. Ούτε 200μ. ούτε τίποτα. Κι αν μεθαύριο εγώ με το μαγαζί των 50 τ.μ. πάρω και το διπλανό μαγαζί και πληρώ τις προϋποθέσεις για φρουτάκια, θα μου τα δώσει; Όχι βέβαια. Αφού θα έχω μικρότερη απόσταση από 200μ. από το νέο μαγαζί. Άρα αργά η γρήγορα θα οδηγηθώ σε κλείσιμο. Τότε ανοίγεται ο δρόμος να πάρει το νέο μαγαζί που άνοιξε και το στοίχημα και το ΚΙΝΟ και τα άλλα παιγνίδια του ΟΠΑΠ. Αφού θα έχει ήδη άδεια ΟΠΑΠ και η περιοχή δεν θα εξυπηρετείται θα πάρει τη θέση μας. Έτσι σε μερικά χρόνια ο ΟΠΑΠ θα αντικαταστήσει το δίκτυό του κρατώντας 500-1000 από τα υπάρχοντα πρακτορεία.
Αυτοί οι 500-1000 «συνάδελφοι» είναι που θέτουν σαν πρώτο στόχο την υπογραφή της σύμβασης έναντι της επιβίωσης του δικτύου. Γιατί αυτοί θα είναι μέσα και στο αυριανό δίκτυο.
Αυτοί οι συνάδελφοι χθες βρήκαν τη λύση τελικά και ανάγκασαν τον ΟΠΑΠ να κάνει πίσω στο θέμα του αν πρέπει να δηλώνουμε στον ΟΠΑΠ ή όχι τη μήνυση που μας έκανε ο γείτονάς μας για το θόρυβο του air condition. Λες και αυτό είναι που μας καίει.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ.
Επαναλαμβάνω: Η διαφορά μας με τον ΟΠΑΠ είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΗ.
Το αν θα πάρουμε τα μελλοντικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τα φρουτάκια δηλαδή, αποκλειστικά εμείς ή θα τα πάρουν κι άλλοι.
Όλα τα’ άλλα είναι για να θολώνουν τα νερά.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι όλα αυτά όμως είναι άνευ αντικειμένου αφού η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει άδειες για φρουτάκια σε κανέναν. Ούτε στον ΟΠΑΠ, ούτε σε πράκτορες, ούτε σε επίδοξους πράκτορες. Την ίδια στιγμή όμως έλεγε ότι τα μηχανήματα αυτά είναι ακριβά, κάνουν 40.000 το ένα, και δεν μπορούν να μπουν σε τρύπες πρακτορεία. Αν ο ΟΠΑΠ πάρει τέτοια μηχανήματα, που θα τα δώσει; Και πόσα να δώσει στον καθένα; 1 ή 2 σαν τα ΤΑΧ; Μα για να δουλέψεις μ’ αυτά θέλεις 5-6 τουλάχιστον. Και θέλεις και ιδιαίτερο χώρο, ή ίσως άλλο μαγαζί ΑΜΙΓΕΣ για φρουτάκια ΜΟΝΟ. Και αν δεν έχεις τα χρήματα να το κάνεις βάλε συνέταιρο. Η νέα σύμβαση το επιτρέπει. Ή πούλα και την άδειά σου όσο είναι καιρός πριν ανοίξει ο άλλος μόνο φρουτάκια και σε κλείσει αναγκαστικά. Είδατε που κολλάει η νέα σύμβαση;
Αυτό το σκεπτικό θέλουν να μας περάσουν. Και κάποιοι το προσπαθούν εδώ και καιρό παριστάνοντας τους προστάτες των συμφερόντων μας. Τελικά απ’ ότι φαίνεται έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα συμφέροντα 500-1000 πρακτόρων και πολλών άλλων επίδοξων πρακτόρων.
Κάπου εδώ κολλάει και η δήλωση για τον συνεταιρισμό: «Δεν θα βάλουμε οποιονδήποτε στο συνεταιρισμό. 700-800 μέλη είναι καλά. Εσείς στη δουλειά σας θα βάζατε συνέταιρο οποιονδήποτε;»
Ήδη από πολύ καιρό το θεωρούσαν δουλειά ΤΟΥΣ και όχι δουλειά όλων των πρακτόρων.
Άλλωστε το δηλώνουν ευθαρσώς….. «βρες άλλη δουλειά με 1500 το μήνα γιατί αργά ή γρήγορα όλοι εμείς (οι μεγάλοι), θα ζητήσουμε όλοι εσείς να μας αδειάσετε τη γωνιά μια και καλή. Όλοι εσείς που γκρινιάζετε και αποτελείτε το 2% του τζίρου του ΟΠΑΠ» Αυτός ο «κύριος» που δήλωσε δημόσια τα παραπάνω, είναι (μεγαλο)πράκτορας και μας εκπροσωπεί στην ΠΟΕΠΠΠ. Ας τον χαίρονται όσοι τον εξέλεξαν.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ!!!!!!
Ως επίλογο άφησα μια σύμπτωση.
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ έφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης με μεγάλη καθυστέρηση, σε σημείο πολλοί συνάδελφοι να θέλουν να αποχωρήσουν και όταν επιτέλους ήρθε του απαίτησαν να ζητήσει συγνώμη. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δικαιολογήθηκε ότι καθυστέρησε το αεροπλάνο, έβρεχε πολύ και είχε κίνηση και ο οδηγός του αντί να τον φέρει στο ξενοδοχείο, τον πήγε στα γραφεία του ΟΠΑΠ!!!! Απ’ ότι φαίνεται η πρωινή μπόρα στη Θεσσαλονίκη δεν δυσκόλεψε μόνο την κίνηση στους δρόμους, αλλά και τις επικοινωνίες με τα κινητά τηλέφωνα!!!!!
Με την ίδια ακριβώς καθυστέρηση έφτασε και ο Κλωνάρης στη συνάντηση, σέρνοντας ένα μεγάλο σακ βουαγιάζ με χειρολαβή και ροδάκια. Σαν κι αυτό που χρησιμοποιεί κάποιος που ταξιδεύει με αεροπλάνο.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΟΕΠΠΠ

7 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΟΠΑΠ
Ακριβώς ένα χρόνο μετά την πανηγυρική ψήφιση του κειμένου των Ατομικών Συμβάσεων που θα διέπουν τις σχέσεις πρακτόρων και ΟΠΑΠ, η Εταιρία τροποποίησε αιφνιδιαστικά, μονομερώς και αυθαίρετα σε βάρος μας το κείμενο των Ατομικών Συμβάσεων.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ:
─ Η ΟΠΑΠ ζητά να διαθέτει τα νέα παιχνίδια της και εκτός πρακτορείων αν, μεταξύ των άλλων, αυτό «κρίνεται πρόσφορο για την ανάπτυξη των εργασιών της ΟΠΑΠ». Έτσι όμως δυναμιτίζεται το βασικό επιχείρημα του ελληνικού Μονοπωλίου, πως τα τυχηρά παίγνια στην Ελλάδα διεξάγονται αποκλειστικά σε αμιγείς χώρους, εξασφαλίζοντας τον πλήρη κοινωνικό έλεγχο.
─ Η ΟΠΑΠ προσέθεσε την σε κάθε περίπτωση δυνατότητα άρνησης παροχής άδειας πρακτόρευσης μελλοντικών, όμως τώρα και υφισταμένων παιχνιδιών, στα πρακτορεία.
─ Απαλείφθηκε ο όρος «η προμήθεια των Πρακτόρων στα υφιστάμενα παιχνίδια καθώς και ο καθορισμός της στα μελλοντικά προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ».
─ Προστέθηκε ότι η ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα να μεταβάλλει τους χρόνους και τον τρόπο πληρωμής των εισπράξεων των πρακτορείων, διαλύοντας έτσι σε μια στιγμή κάθε οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων μας, χωρίς η εταιρία να κερδίζει τίποτε.
─ Περιόρισε αποκλειστικά στο τηλεπικοινωνιακό κόστος την υποχρέωση της εταιρίας να επιβαρύνεται μαζί με τον Πράκτορα το επιπλέον κόστος χρήσης του εξοπλισμού που η ΟΠΑΠ χορηγεί για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών της. Η ΠΟΕΠΠΠ είχε προτείνει 70% για την εταιρία και 30% για τους πράκτορες (όσες είναι αντίστοιχα και οι απολαβές τους στη μικτή κερδοφορία των παιχνιδιών) και η ΟΠΑΠ απάντησε μόνο με 35% για την εταιρία και αποκλειστικά για το τηλεπικοινωνιακό κόστος. Με αυτό τον τρόπο όμως καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή του livebet, αφού οι πράκτορες θα αρνηθούν να επιβαρυνθούν το επιπλέον κόστος συνδρομητικής τηλεόρασης και ίντερνετ. Με την πεισματικά άρνηση ανάληψης κόστους 3-5 εκατομμυρίων, η ΟΠΑΠ επιλέγει να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις.
─ Η ΟΠΑΠ υπόγραψε με τον ΟΤΕ σύμβαση, ερήμην των πρακτόρων, και καλεί τώρα τους πράκτορες να πληρώσουν το υψηλότατο κοστολόγιο αυτής της σύμβασης, αν και ούτε καν τους την έχει κοινοποιήσει. Όπως διέρρευσε, σύμφωνα με την κρυφή αυτή σύμβαση, για κάθε διακοπή λειτουργίας πρακτορείου η ΟΠΑΠ δικαιούται αποζημίωση 125 ευρώ ανά ώρα και το πρακτορείο 1,07 ευρώ ανά ...ημέρα.
─ Αλλοιώθηκε η δέσμευση της ΟΠΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ε.Ε. για μη χορήγηση νέων αδειών αν αυτές δεν μειωθούν Πανελλαδικά στη σχέση της μιας άδειας ανά 3.500 κατοίκους. Θέλουν ο υπολογισμός να γίνεται περιστασιακά σε τοπικό επίπεδο.
─ Η ΟΠΑΠ απαιτεί να έχει το δικαίωμα μεταφοράς πρακτορείων που λειτουργούν, από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο, με σκοπό να αποφύγει τον σκόπελο της δέσμευσης της στην Ε.Ε., χορηγώντας μεν νέες άδειες μόνο όπου της επιτρέπει η δέσμευση της για το μονοπώλιο αλλά να τις «ταξιδεύει» μετά, όπου της υποδεικνύει η ευνοιοκρατία.
─ Το πρακτορείο που άνοιξε η ίδια η ΟΠΑΠ στο αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος λειτουργεί μόνο με βάση τα προσυμφωνηθέντα στη Σύμβαση ΟΠΑΠ και Πρακτόρων. Αν όμως αυτή η Σύμβαση δεν επικυρωθεί, τότε ελέγχεται και η νομιμότητα του πρακτορείου της ΟΠΑΠ, αφού σε καμιά άλλη νομοθετική-κανονιστική ρύθμιση δεν προβλέπεται τέτοιο δικαίωμα της εταιρίας.

ΚΑΝΕΙΣ πράκτορας δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε δέσμευση με την ΟΠΑΠ πριν η Ομοσπονδία υποχρεώσει την ΟΠΑΠ να τηρήσει τα συμφωνημένα.

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

0 ΣΧΟΛΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ
ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 - FAX: 210 5229289
Αθήνα 17 Ιουνίου 2009
ΠΡΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕΠΠΠ
Αριθ. Πρωτ.: Δ
ΘΕΜΑ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Συνάδελφοι
Με μεγάλη αγανάκτηση το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ ενημερώθηκε σήμερα ότι η ΟΠΑΠ, αν και ίδια αρνείται να υπογράψει τη μεταξύ μας συμφωνημένη Σύμβαση, έβγαλε στον δρόμο δήθεν «επιθεωρητές πρακτορείων» οι οποίοι απροκάλυπτα επιχειρούν εκφοβισμό των πρακτόρων και προπαγανδίζουν τις θέσεις της ΟΠΑΠ ενάντια στην απόφαση της Ομοσπονδίας, να μη δεχτεί καμιά αλλαγή στο κείμενο της Σύμβασης.
Επικεντρώνονται ειδικά στην άρνηση μας να υποκύψουμε στον εκβιασμό τους να επιτραπεί στην ΟΠΑΠ να διακινεί τα παιχνίδια μας και εκτός πρακτορείων.
Οι ...«επιθεωρητές» αυτοί, χωρίς να φέρουν ειδική σήμανση και χωρίς να επιδεικνύουν σχετική εξουσιοδότηση, εισβάλλουν κυριολεκτικά στα καταστήματα των πρακτόρων και δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Κανενός είδους συνεργασίας δεν είναι δυνατό να επιδείξουμε, σε ανθρώπους που «αποφασίζουν και διατάσσουν». Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει αυθαίρετα τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις μας και καμιά επίπτωση ομαδική ή ατομική δεν μπορεί να υποστούμε, αφού όλοι είμαστε ενωμένοι.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε, με μόνο μία ψήφο κατά, να εισηγηθεί στη Γ.Σ. την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων και πρώτη 24ωρη απεργία την 25η Αυγούστου 2009, ημέρα διεξαγωγής της τελικής φάσης των προκριματικών για τους Ομίλους του Τζάμπιονς Λιγκ και ταυτόχρονα ημέρα μεγάλης δημοσιότητας για την ΟΠΑΠ, αφού τότε ακριβώς ανακοινώνει στον Τύπο και στους θεσμικούς του εξωτερικού, τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2009 για την εταιρία.
Συνάδελφοι
Χωρίς να παρασύρεστε σε ακραίες συμπεριφορές, αδιαφορήστε γι’ αυτούς τους δήθεν επιθεωρητές και μην επιδεικνύετε καμιά συνεργασία μαζί τους. Αν η ΟΠΑΠ πείστηκε από τους κακούς της συμβούλους να περάσει σε πόλεμο με τους πράκτορες, τότε ας είναι έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες.
Διορισμένες διοικήσεις γνωρίσαμε πολλές. Αλλά όλες εξαφανίστηκαν.
Εμείς μείναμε. Και παλεύουμε για το δίκιο μας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΑΜΠΑΖΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΠΤΣΙΔΗΣ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΦΑΡΓΚΑΝΗ

11 ΣΧΟΛΙΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι

Μετά την εξάμηνη συνειδητοποιημένη αποχή μου προς τα Μ.Μ.Ε. του χώρου μας, αποφάσισα να σπάσω την σιωπή μου.
Καταγράφω τον τελευταίο καιρό ανυπαρξία αλλά και ανακολουθία της Ομοσπονδίας μας, τις αιφνίδιες !!! παραιτήσεις ;;; στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αλλά και την παντελή απουσία ενημέρωσης από το προεδρείο της Ένωσης Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δεχόμαστε παρά πολλές διαμαρτυρίες συναδέλφων που αγωνιούν για την μελλοντική τους οικονομική κατάσταση, αλλά και την αβεβαιότητα του επαγγέλματος μας.
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των οικονομικών μας, αλλά και η σταδιακά μειούμενη επισκεψημότητα πελατών στα μαγαζιά μας, όχι λόγω καλοκαιριού, αλλά με συγκριτικά ετήσια στοιχειά, με ανησυχούν πάρα μα πάρα πολύ.
Και ενδεχομένως εάν διαφαίνονταν κάποια ανησυχία έμπρακτη κάποιων συνδικαλιστών, δεν θα αναγκάζονταν κάποιοι, φίλοι κατά τα αλλά, συνάδελφοι να ξαναδιαβάσουν τον Αντιδραστικό!!! Γκρινιάρη!!! Προεδροφάγο!!! όπως με αποκαλούσαν, από την στιγμή που αποφασίσαμε με μια ομάδα συναδέλφων να διεκδικήσουμε την προεδρία της Ένωσης Πρακτόρων Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής.
Κατά την διάρκεια της πετυχημένης ομολογουμένως διοίκησης μας δέχτηκα πλήθος επιθέσεων και μαχαιριές πισώπλατα, επειδή δεν συνέπλεα με κάποια μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας μας. Οφθαλμοφανές άλλωστε ήταν τότε πως θα έπρεπε να υπακούμε σε κάθε προτροπή τους. Τότε ήταν που έγινε πιο γνωστή η ομάδα των 5 της Θεσσαλονίκης.
Των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων που τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα μπροστά στον πρόεδρο του ΟΠΑΠ αφού δεν τους ικανοποιούσε το κείμενο της πολυσυζητημένης σύμβασης. Των αντιπροσώπων που πολύ γρήγορα επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες τους.
Αυτά τα 2 τελευταία χρόνια ακούσαμε τόσες υποσχέσεις, όσες δεν ακούσαμε μαζί από ιδρύσεως του ΟΠΑΠ.
Ακούσαμε για ανακαίνιση πρακτορείων, για πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού, για αποκλειστικότητα πρακτόρευσης υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών παιγνιδιών της ΟΠΑΠ, απόδοση των τόκων του εγγυητικού κεφαλαίου, ετήσια επιχορήγηση της ΠΟΕΠΠΠ, θέσπιση αργιών και για τα πρακτορεία οι εθνικές γιορτές 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου, συμμετοχή στα έξοδα της ON LINE σύνδεσης από τον ΟΠΑΠ με ποσοστό 70%, αποζημίωση των κεντρικών πρακτορείων για το χαμαλίκι που κάνουν χρόνια τώρα κ.α..
Όλες οι ανωτέρω εξαγγελίες έγιναν φαρδιά πλατιά από τον τέως πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας σε πολλά έντυπα του χώρου και μη. Σίγουρα ΟΛΑ είναι σωστά και καλά για την συνέχεια και την ευημερία του κλάδου. Η μεγάλη μου απορία ήταν και εξακολουθεί να είναι γιατί μέχρι σήμερα τίποτε από αυτά δεν προχώρησε εκτός από την αποζημίωση των κεντρικών, που να δούμε αν θα προχωρήσει και δεν μείνει κι αυτή ξεχασμένη στα συρτάρια.
Η απάντηση βέβαια είναι εύκολη. Αφού δεν υπογράφηκαν οι ατομικές συμβάσεις, δεν ισχύει τίποτε απ’ αυτά.
Και ξαναρωτώ: Εάν η υπογραφή των συμβάσεων καθυστερήσει, δεν έχουμε πρόβλημα με την αναδουλειά;
Γιατί δεν παραδέχονται οι κύριοι του Διοικητικού Συμβούλιου της ΠΟΕΠΠΠ πως ήρθε ο καιρός να ζητήσουμε την αναδιάρθρωση της προμήθειας μας στα παιγνίδια που διεξάγονται; Τι περιμένουμε να πέσουμε στον γκρεμό; Ήδη φράσαμε στο χείλος του. Άλλωστε ο ΟΠΑΠ απ΄ ότι φαίνεται δεν είναι διατεθειμένος να δώσει τίποτε από τα παραπάνω. Κι ας κόπτεται ο κύριος Κλωναρης ότι έκανε κι αυτό κι αυτό κι αυτό.
Εάν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις γρήγορα, τα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο πρέπει να εξακολουθούν να είναι βαλτωμένα;
Αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς που θα εκλεγείτε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΠΠΠ από τις επικείμενες εκλογές στις 29 Ιουνίου, οι ευθύνες που θα κουβαλάτε στις πλάτες σας από τις θέσεις που θα πάρετε είναι μεγάλες. Ο συνδικαλισμός είναι πολιτική. Τους πολιτικούς τους χωρίζουμε σε ικανούς και …….. κακούς. Εμείς οι πράκτορες δεν αξίζουμε να είμαστε σαν τους δεύτερους.
Υ.Γ. Επειδή πολύς λόγος για το αν θα εκλεγεί από το ψηφοδέλτιο μας μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν είναι το ζητούμενο.
Το ζητούμενο για μας είναι η ευημερία του κλάδου άρα και η δική μας. Γι αυτό και μόνον γι αυτό παλεύουμε.


Με εκτίμηση

Νικόλας Φαργκάνης
Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής
Αντιπρόσωπος ΠΟΕΠΠΠ



Την παραπάνω επιστολή πήρα σήμερα από τον κ. Φαργκάνη και την δημοσιεύω αυτούσια όπως άλλωστε έχω υποχρέωση να κάνω για κάθε κείμενο που έρχεται στα χέρια μου και εκφράζει τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των συναδέλφων για τον κλάδο μας.
Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι.
Το παρόν ιστολόγιο ενεργοποίησα από τις αρχές του τρέχοντος έτους για να δώσω βήμα σε κάθε πράκτορα που θέλει να εκφράσει την άποψή του ανώνυμα. Χωρίς να χρειάζεται να δηλώσει την ταυτότητά του. Αρκεί ένα ψευδώνυμο από το google και σχολιάζετε ελεύθερα.
Το ιστολόγιο αυτό δεν είναι ειδησιογραφικό. Εδώ δεν θα βρείτε ειδήσεις. Θα βρείτε απόψεις.
Άλλωστε ειδήσεις για τον κλάδο μπορείτε να βρίσκετε στο volosbet. Ο συνάδελφος εκεί μπαίνει στον κόπο και συγκεντρώνει τις ειδήσεις που μας αφορούν. Αν θέλετε λοιπόν να ενημερωθείτε για το τι κάνει η Γαλία π.χ, για το μονοπώλιο της μπορείτε να διαβάσετε στο volosbet τα σχετικά.
Γι αυτό και παρότι έχω αποχωρήσει εδώ και καιρό από εκεί, μια και η διαφορετική μου άποψη δεν ήταν καλοδεχούμενη, ο σύνδεσμος για το volosbet συνεχίζει να υπάρχει εδώ.
Το μπλοκ αυτό δεν συνπολιτεύται και δεν αντιπολιτεύεται κανέναν.
Δεν ανήκω ΠΟΥΘΕΝΑ.
Ούτε πολιτικά ούτε συνδικαλιστικά.
Την άποψή μου γράφω και συνήθως επισημαίνω τα στραβά που πέφτουν στην αντίληψή μου. Η άποψη όλων είναι σεβαστή και ευπρόσδεκτη.
Άν θέλετε λοιπόν να πείτε κάτι, να εκφράσετε μια άποψη χωρίς να δηλώσετε την ταυτότητά σας, είστε ευπρόσδεκτοι. Άν θέλετε ειδήσεις διαβάστε τες στο volosbet.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ;

2 ΣΧΟΛΙΑ
Είναι σαφές ότι κάτι άλλαξε στον ΟΠΑΠ στις αρχές του 2009 και σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τους πράκτορες.
Μέχρι τότε αυτό που ξέραμε ήταν ότι το συμφωνημένο κείμενο που θα αποτελούσε την σύμβαση ΟΠΑΠ πρακτόρων, είχε πάρει τις εγκρίσεις από τις ανεξάρτητες αρχές προσωπικών δεδομένων και ανταγωνισμού, είχε συνταχθεί η νομοθετική ρύθμιση και είχε σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Όλα αυτά είχαν δημοσιευθεί στις εφημερίδες και δεν τα διέψευσε κανείς εκ των εμπλεκομένων.
Ας δούμε όμως πως φτάσαμε στις αρχές του 2009 να θεωρούμε ΟΛΟΙ δεδομένο ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν σύντομα.
Από πλευράς πρακτόρων η υπογραφή συμβάσεων με τον ΟΠΑΠ και η απεμπλοκή από τον κανονισμό του 1999 ήταν ο υπ' αριθμόν 1 στόχος.
Την διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του κειμένου της σύμβασης για λογαριασμό των πρακτόρων ανέλαβε ο τότε πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ ο κ. Κλωνάρης.
Δεν ξέρω αν αυτό το κείμενο τον ικανοποιούσε ή ήταν κάτι που προέκυψε σε μια διαδικασία πάρε-δώσε με τον ΟΠΑΠ.
Το κείμενο πάντως έχει σημεία τα οποία θα βρούμε μπροστά μας οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από μας σύντομα και για πολλούς θα αποβούν μοιραία αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Ο Κλωνάρης έκανε το μεγάλο λάθος να ταυτιστεί με τις απαιτήσεις του ΟΠΑΠ και να τις υπερασπίζεται σαν να ήταν επιδιώξεις των πρακτόρων.
Έτσι πολλοί πράκτορες άρχισαν να βλέπουν απέναντί τους όχι μόνο τον ΟΠΑΠ αλλά και την ομοσπονδία. Ή μάλλον τον Κλωνάρη που υποτίθεται ότι εξέφραζε το σύνολο της ΠΟΕΠΠΠ.
Τρανό παράδειγμα το θέμα των λογαριασμών του ΟΤΕ οι οποίοι στο σύνολο σχεδόν των πρακτόρων, πλην των 500 μεγάλων πρακτορείων, έφερε πολύ σημαντική αύξηση εξόδων και σε πολλές περιπτώσεις διπλασιασμό.
Ο Κλωνάρης από τη μια διαλαλούσε ότι τη σύμβαση με τον ΟΤΕ υπόγραψε ο Κωστάκος με την ανοχή της προηγούμενης διοίκησης της ΠΟΕΠΠΠ, από την άλλη, αγνοώντας το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, υπερασπιζόταν τις νέες χρεώσεις σαν να επρόκειτο για δική του πρόταση.
Επί του τελικού κειμένου ζητήθηκαν κάποιες αλλαγές από την Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ οι οποίες όμως δεν άλλαζαν την φιλοσοφία της σύμβασης και έγιναν τελικά δεκτές από τον ΟΠΑΠ.
Από την πλευρά του ΟΠΑΠ την διαπραγμάτευση ανέλαβε ο πρόεδρός του κ. Χατζηεμμανουήλ.
Φέρελπις, φιλόδοξος, με ισχυρό νομικό υπόβαθρο και με δυνατότητα απ’ ευθείας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό, μια και ανήκει στο πολύ κοντινό του περιβάλλον, φάνταζε ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ.
Η αλήθεια είναι ότι οι δυο τους δούλεψαν σκληρά και κατέληξαν σε ένα κείμενο που ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
Κάποια στιγμή ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανακοινώνει, σε επίσημη συνάντηση με τους επενδυτές (conference call), ότι έχει συμφωνήσει με τους πράκτορες και επιτέλους ο ΟΠΑΠ θα «δέσει» το δίκτυό του. Για να είναι σίγουρος μάλιστα ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, ζήτησε και πήρε εγκρίσεις από τις ανεξάρτητες αρχές προσωπικών δεδομένων και ανταγωνισμού.
Αλήθεια πιο κείμενο έστειλε στις ανεξάρτητες αρχές για έγκριση; Είναι δυνατόν να έστειλε κάτι διαφορετικό από το συμφωνημένο; Αν έκανε κάτι τέτοιο θα εξέθετε το εαυτό του ανεπανόρθωτα. Έστειλε λοιπόν το συμφωνημένο κείμενο.
Ένας άνθρωπος λοιπόν που φρόντιζε να «καθαρίσει» το δρόμο της σύμβασης προς την ψήφισή της χωρίς προβλήματα, που την διαπραγματεύτηκε υπό το φως του Ήλιου, είναι δυνατόν να μην είχε ενημερώσει το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ για το συγκεκριμένο κείμενο; Αποκλείεται.
Το κείμενο ήταν σε γνώση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ. Και εφόσον οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. δια εκπροσώπου, είχαν και αυτοί υπ’ όψιν τους το κείμενο της σύμβασης. Και φυσικά το γνώριζε και η νομική υπηρεσία.
Προς τι λοιπόν οι όψιμες εσωτερικές αντιδράσεις στον ΟΠΑΠ όπως διαρρέουν οι υπηρεσίες του;
Και μήπως ο ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ πρόεδρος του ΟΠΑΠ που τόσο προσεκτικά προετοίμασε αυτή τη σύμβαση και επιζητούσε την ομόφωνη αποδοχή της από τους πράκτορες, δεν θα είχε εξασφαλίσει την σύμπνοια στο εσωτερικό του Οργανισμού;
Δεν θα είχε κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις αν υπήρχαν;
Τίποτα απ’ όλ’ αυτά που ακούγονται δεν ισχύουν.
Βέβαια συχνά πυκνά ο κ. Χατζηεμμανουήλ φρόντιζε να μας υπενθυμίζει ότι έχει το δικαίωμα μονομερούς κατάρτισης της σύμβασης. Έχει δίκιο. Αλλά αφού επέλεξε τη συναίνεση των πρακτόρων έπρεπε να φτάσει μέχρι τέλους.
Κατά τη γνώμη μου αυτό που άλλαξε είναι η πολιτική της κυβέρνησης στον ΟΠΑΠ.
Άλλαξε η εντολή των μετόχων (Ελληνικό Δημόσιο) προς τον Πρόεδρο και ο κ. Χατζηεμμανουήλ σαν καλός Manager δεν μπορούσε παρά να την αποδεχθεί. Αυτό νομίζω ότι άλλαξε και τη στάση του απέναντί μας.
Μπορώ να το καταλάβω αυτό κ. πρόεδρε αλλά δεν μπορώ να το δικαιολογήσω.
Από την άλλη έχουμε τη δακρύβρεχτη επιστολή του Κλωνάρη για τους λόγους της παραίτησής του.
Μας λέει λοιπόν ο τέως πρόεδρος ότι ο λόγος της παραίτησής του ήταν η ευθιξία λόγω της στάσης του Σωματείου του Ηρακλείου στο πρόβλημα που προέκυψε με την Lottery.
Δεκτή η ευθιξία σου κ. Κλωνάρη αλλά το θέμα δεν το θεωρώ ικανό να οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο μιας ομοσπονδίας.
Απ’ ότι θυμάμαι όμως άλλα μας έλεγες στα τέλη Ιανουαρίου.
Εν μέσω φημών για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στην αποχαιρετιστήρια επιστολή σου μας έλεγες:
«….. Όμως τα σύννεφα προεκλογικών δεσμεύσεων, ήδη έκαναν την εμφάνιση τους. Κι αυτό δε θέλω να το υποστώ. Ας μείνω με την παλιά ανάμνηση.»
Δηλαδή η αλλαγή στάσης του κ. Χατζηεμμανουήλ λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων σε οδηγεί στην έξοδο από τα συνδικαλιστικά. Αυτά είναι δημοσιευμένα και δεν επιδέχονται διάψευσης ή παρερμηνείας.
Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της παραίτησής σου;
Άλλα μας έλεγες τότε, άλλα τώρα.
Μήπως προσπαθείς να προετοιμάσεις την «θριαμβευτική» επιστροφή σου ύστερα από «απαίτηση» των «πρακτόρων» στο οικογενειακό σου περιβάλλον να σου επιτρέψουν να συνδικαλιστείς;
Άσε ρε Κλωνάρη! Κάτσε καλύτερα ήσυχα εκεί στην όμορφη Θάσο.
ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ.
Και τελικά πότε μας έλεγες αλήθεια; Τότε που επικαλέσθηκες αλλαγή στάσης στον ΟΠΑΠ, ή τώρα που επικαλείσαι ευθιξία λόγω της στάσης των συνδικαλιστών της Κρήτης;
Και πόσο μπεσαλίδικο είναι αυτό ρε Κλωνάρη;

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ
Χθες, με πρωτοβουλία μέλους του Δ.Σ. του σωματείου Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση πρακτόρων της Θεσσαλονίκης στην οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο μας.
Η συνάντηση έγινε στο πρακτορείο του κ. Φαργκάνη μετά τις 9:30 το βράδυ.
Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι από τους παριστάμενους συναδέλφους υπήρχε μια αγωνία σχετικά με το μέλλον μας και διάθεση για αγωνιστικές διεκδικήσεις.
Διαπιστώθηκε επίσης έλλειμμα ενημέρωσης από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα και από κάποιους συναδέλφους εκφράσθηκε η απογοήτευσή τους σχετικά με την έκβαση στο θέμα των συμβάσεων και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της διοίκησης του ΟΠΑΠ.
Παρότι στη συνάντηση εκφράστηκε δυσπιστία και επιφυλακτικότητα για τις πραγματικές επιδιώξεις της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ, εκδηλώθηκε η αποφασιστικότητα να στηρίξουμε τον αγώνα των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων με την βεβαιότητα ότι τελικά η μονομερής υπαναχώρηση του ΟΠΑΠ από τα συμφωνηθέντα δεν θα περάσει.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ενεργοποιηθούν τα τοπικά σωματεία και να προβούν σε δια ζώσης ενημέρωση των συναδέλφων με συναντήσεις σαν τη χθεσινή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μαζική συμμετοχή των πρακτόρων στους τρόπους δράσης που θα αποφασίσει η Ομοσπονδία.
Πιστεύω ότι ο σωστά και επίσημα ενημερωμένος πράκτορας είναι έτοιμος να δώσει το παρών σε οποιοδήποτε κάλεσμα των συνδικαλιστικών μας οργάνων εξασφαλίζοντας και την επιτυχία οποιασδήποτε δράσης αποφασισθεί.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ

3 ΣΧΟΛΙΑ
Καμία εξέλιξη στα θέματα που μας αφορούν μετά τη Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ.
21 διαφοροποιήσεις έχει το κείμενο που δόθηκε για την υπογραφή της σύμβασης.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφωνία είχε γίνει.
Για τα έξοδα (ΟΤΕ) το 70 - 30 των πανηγυρισμών του Κλωνάρη, έγινε 35 - 65.
35 ο ΟΠΑΠ και 65 εμείς για να μην μπερδευόμαστε.
Δεν του φτάνουνε για παραπάνω του κ. Χατζηεμμανουήλ. Έχει να πληρώσει τα bonus στον εαυτό του και τους άλλους παρατρεχάμενους στον ΟΠΑΠ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα νέα παιγνίδια θα τα πάρουμε μόνο εμείς οι πράκτορες.
Μήπως θυμάστε πως θριαμβολογούσε ο Κλωνάρης γι αυτό το θέμα;
Θα τα πάρουμε και εμείς λέει τώρα ο κ. Χατζηεμμανουήλ.
Αν πληρούμε όμως τις προϋποθέσεις που θα τεθούν.
Και αν μιλάμε για φρουτάκια, πρέπει να φτιάξουμε νέα μαγαζιά κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.
Φέξε μας και γλίστρησε δηλαδή.
Από τη Γ.Σ. έλλειπαν οι αντιπρόσωποι Αθηνών και Πειραιώς.
Έλειπε και ο Κλωνάρης. Αυτό έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση καθώς ο Κλωνάρης θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις και να τοποθετηθεί στο όλο θέμα.
Καθώς ορίστηκαν οι εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ για τις 29 Ιουνίου με την συμμετοχή των αντιπροσώπων Αθήνας - Πειραιά, η ΠΟΕΠΠΠ με τη σημερινή της σύνθεση δεν έχει και πολλά περιθώρια δράσης. Έτσι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Αναμένουμε................